Na sezonową nutę - tarteletki z bobem.

Jedną z wielkich przyjemności kulinarnych jest korzystanie z sezonowych produktów. Każda strefa klimatyczna takowe posiada, a każda kultura wykorzystuje je z wielką atencją. Czym społeczeństwo biedniejsze tym chętniej sięga po produkty, które rodzi właśnie ziemia lub dostarcza matka natura. Wydaje się, że w społeczeństwach bardziej rozwiniętych, poza ludźmi „zakręconymi” na punkcie jedzenia sezonowość odgrywa mniejszą rolę. Szkoda. Sezonowe produkty są bowiem pyszne i tanie. Czy ktoś zaryzykuje twierdzenie, że polskie szparagi pod koniec maja są gorsze od tych przywiezionych z RPA w lutym? Że truskawki kaszubskie w czerwcu nie dorównują marcowym hiszpańskim? Albo, że majowe mango z Kerali przegrywa z tym, które sprzedaje się w  Indiach w porze suchej? Dlaczego więc coraz rzadziej czerpiemy radość z tego co sezonowe i lokalne?

Dzisiejsze dania to wyraz radości i uwielbienia dla obecnej pory roku. Na przystawkę pojawiła się tarteletka z bobem. Młodym bobem, pieczoną papryką i aromatycznym serem pleśniowym. Gwiazdą dania głównego był turbot - klik, który właśnie pojawił się na tarło w Bałtyku i dostępny będzie jeszcze tylko przez dwa, może trzy miesiące. Filet ryby upieczony we własnym bulionie pięknie skomponował się z aromatami cytryny i masła oraz kwiatami tymianku i szałwi. Na deser zaś podane zostało clafoutis z czereśniami - klik, które choć aromatyzowane cherry brandy, zachowały swoją świeżość. La vita e bella!

Tarteletki z bobem 

Składniki na ciasto:
proporcje na 2 tarteletki o średnicy 12 cm

50 g mąki pszennej 
50 g mąki graham
50 g zimnego masła
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 łyżki zimnej wody

Wymieszać wszystkie  podane składniki oprócz ostatniego. Zagnieść i dodać  łyżkę lub dwie wody, aby otrzymać zwartą masę. Ciasto schłodzić ok. 1 godz. w lodówce. Następnie podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć wysmarowane tłuszczem foremki do mini tart. Włożyć jeszcze na 15 min do lodówki. Następnie nakłuć widelcem i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 min.

Nadzienie:

1 czerwona papryka
garść bobu
plaster sera pleśniowego
1 filiżanka śmietany 30%
pieprz , sól
1 łyżeczka czubrycy

Paprykę rozkroić, wyczyścić z pestek, podzielić na ćwiartki i podpiec pod grillem skórkę , aż zrobi się ciemna. Obrać, odłożyć.
Bób wrzucić na gotującą i osoloną  wodę. Obserwować-najpierw skórki napęcznieją, a gdy zaczną pękać należy wodę odlać (wszystko trwa ok. 6 min.). Bób przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Ułożyć  na podpieczonych tarteletkach wraz z pokrojona w dużą kostkę papryką.


Na wierzchu rozłożyć kawałki sera pleśniowego (warto ocenić też jak mocno ser jest słony i odpowiednio przyprawić śmietanę). Do śmietany dodać pieprz, sól, czubrycę, wymieszać i zalać farsz. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min. Podawać ciepłe.


Sezon nie dotyczy tylko kulinariów. Wybraliśmy się wczoraj na naszą górkę pod lasem, gdzie wczesne lato pokazało swoje prawdziwe, choć nieco ukryte piękno. Koniki polne chowały się w łodygach traw bawiąc się w kotka i myszkę z obiektywem aparatu. Motyle wygrzewały się w ostatnich promieniach wieczornego słońca. Żaby rechotały mocząc się w stawie. Dziesiątki trzmieli bzyczały nad swoimi ulubionymi kwiatami, a jaskółki radośnie latały nad łąką. Para innych motyli znalazła czas, by połączyć się w bezruchu i oddać aktowi  miłości. Przyjemnie jest obserwować naturę będąc właściwie w mieście, a czując się prawie jak na wsi. No i jeszcze ten kos, który wykonał koncert na drzewie tuż ponad naszym tarasem. A wszystko to miało miejsce po wspaniałej uczcie zaserwowanej przez Małgosię. Bo przecież Piotr nie mógł podawać w swoje imieniny, choćby nawet bardzo chciał. No może poza wytrawnym Chardonnay z Doliny Langwedocji, przyjemnie pasującym do naszego sezonowego menu.



4 komentarze:

  1. Oryginalny przepis! Z chęcią wypróbuje :) Dziękuję za przyłączenie sie do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu-dziękujemy za odwiedziny i wspólną zabawę kulinarną :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten pomysł w bobem bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też ;) polecamy , danie jest bardzo smaczne :)dziękujemy za odwiedziny

      Usuń