Indeks przepisów

PRZYSTAWKI

(niektóre z tych dań przy powiększeniu porcji mogą stanowić danie główne)

Babeczki nadziewane mięsem i przepiórczymi jajami

Balotyna z combra królika zawinięta w boczek z aromatycznym, mięsno-warzywnym nadzieniem

Balotyna z combra królika z kaszanką i aromatycznym sosem

Carpaccio z buraków z kozim serem, czosnkiem, miętą i czerwonym pieprzem








Sałatka wegańska z kolorową komosą ryżową, z cypryjskiej restauracji

























Potrawka rybna wg Stanleya Tucci

Przegrzebki na topinamburze z sałatką z rukwi wodnej

Pstrąg gotowany na parze z pikantnym, limonkowym dressingiem oraz jaśminowym ryżem

Pstrąg w sosie waniliowym z zielonym pieprzem

Ryba w sosie pieprzowym z Kep

Rybne molee czyli curry z kardamonem, goździkami, cynamonem, chili i mleczkiem kokosowym

Smażona makrela z azjatyckim dressingiem

Smażone barweny (lub inne małe rybki)

Smażony tuńczyk w przyprawach z fenkułem, kalafiorowym puree, jabłkiem i rzodkiewką

Stek z tuńczyka z biszkoptem z pietruszki, sałatką z rukwi wodnej i kolorowymi warzywami

Strzępiel Dry Sambal z ryżem oraz kalafiorem gotowanym z szalotką, czosnkiem i chili

Tajski smażony ryż z krewetkami i orzechami cashew podany w ananasie

Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską

Tuńczyk na młodym bobie z pieczonymi ziemniaczkami

Turbot z cytrynowo-maślanym sosem,marchewką z tymiankiem i młodymi ziemniakami z wody

Zapiekanka rybna czyli klasyczny fish pie


DANIA GŁÓWNE - mięsa

Aromatyczna goleń jagnięca

Aromatyczna wieprzowina z dynią piżmową

Azjatyckie pierożki wieprzowe z domowym sosem chili

Bigos staropolski

Bobotie

Boeuf Bourgignon

Butter chicken-maślany kurczak

Chicken curry kapitan

Churrasquinhos

Comber sarni w aromatycznym sosie z korzennymi warzywami i grzybami

Duszony ogon byka

Jagnięce curry z Uttar Pradesh

Kaczka Master Klass

Kakaowe pierożki z mięsem z kaczki, beurre noisette i parmezanem

Kotleciki jagnięce w ziołowej marynacie z miętowym sosem, pieczonymi młodymi porami i ziemniakami

Kotleciki jagnięce z puree buraczanym i pieczonymi ziemniakami

Kurczak Nihari

Kurczak yakitori

Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej i czerwona kapusta

Ossobuco Milanese

Otwarty kibbeh

Pieczona przepiórka z puree z topinamburu i marchewką

Pieczone, nadziewane mięsem małe dynie

Pieczony udziec jelenia z aromatyzowanymi pomarańczami i warzywami

Piersi gęsie duszone w czerwonym winie z warzywami i subtelnym aromatem suszonych owoców

Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry

Pikantny, duszony udziec jelenia w sosie winno-czekoladowym z warzywami

Pulau z kurczakiem i berberysem

Samosy

Stek z antrykotu wołowego z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową

Stek z polędwicy wołowej z sosem z porto

Szparagowe ragoût

Tournedos Rossini - polędwica wołowa z pasztetem z foie gras, czarnymi truflami i sosem z Madery

Udziec jelenia z sosem Cumberland i pieczonymi warzywami korzeniowymi

Wędzona pierś kaczki z jałowcowym jus'em z porto i czerwonego wina, selerowe rosti, puree z fasoli i chipsy z petruszki

Wędzone herbatą piersi kacze z herbaciano-pomarańczowym winegretem, podane z pikantną, orientalną sałatką


DANIA GŁÓWNE - bezmięsne






















Smarowidło wegańskie z białej fasoli - tzw. smalczyk

Sos Cumberland

Sos holenderski

Sos pieprzowy do ryb i mięs

Sos pomidorowo - pomarańczowy

Sos winno-czekoladowy z warzywami

Sos z porto

Sos z wina, porto i porzeczki

Sos z wina, porto, galaretki porzeczkowej z dodatkiem gorzkiej czekolady

Sos waniliowy z zielonym pieprzem

Sos z czerwoną porzeczką i czerwonym winem

Szpinakowa kulka

Vinegrette

Ziemniaczane "risotto"

LODY

Lody bazyliowe z truskawkami i syropem cytrynowym

Lody cydrowe

Kremowe lody jagodowe z ciepłym jagodowym sosem

Kremowe lody jeżynowe

Lody mango z imbirem i limonką

Lody masala chai

Kremowe lody z owoców passiflory

Lody pomarańczowe z pieprzem syczuańskim

Lody szampańskie

Lody truskawkowo-jogurtowe z czekoladowym ganache


DESERY

Ananas z chińskimi przyprawami, aromatyzowany goździkami





Gevulde Koeken - niderlandzkie kruche ciastka nadziewane marcepanem

Herbatniki

Kruche ciasteczka (wersja podstawowa, lawendowa i cytrynowa)

Księżycowe ciasteczka (geppei)

Lebkuchen I (pierniczki klasyczne z lukrem)

Lebkuchen II - z czekoladową polewą i nadziewane

Linzertorte

Magdalenki

Makaroniki fioletowe z malinami

Maślane - łosie i inne

Migdałowe sowy

Muchomorki

Orzechowe M. 































PIECZYWO bezglutenowe




























Bułki dyniowe, pszenne z czarnuszką (na zakwasie żytnim)

Chleb Alaska - żytni z ziarnami na zakwasie

Chleb Borodinsky - żytni z kolendrą (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb dyniowy (pszenno-żytni na zakwasie pszennym)







Chleb pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i maku

Chleb pszenny, razowy z kaszą gryczaną (na zakwasie żytnim)

Chleb pytlowy na zakwasie z dodatkiem cebuli i tymianku (żytni na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki pszennej)

Chleb pytlowy Wiesi (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb pytlowy z pestkami dyni (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb śródziemnomorski żytnio - owsiany (na zakwasie żytnim)

Chleb wileński - żytni z kminkiem, na zakwasie żytnim

Chleb z tartym jabłkiem (żytnio-orkiszowy na zakwasie żytnim)

Chleb żytni delikatesowy (na zakwasie żytnim)

Chleb żytni, razowy, radziwiłłowski na zakwasie żytnim

Chleb żytnio-pszenny z suszonymi kwiatami lawendy, miodem i orzechami laskowymi (na zakwasie żytnim)

Chleb żytni z dodatkami (na zakwasie żytnim)

Chleb żytni z ziarnami (na zakwasie żytnim)





Bożonarodzeniowy dżem

Chutney figowo - śliwkowy

Dżem agrestowy z dodatkiem rozmarynu i jagód jałowca

Dżem cytrynowy z cynamonem, wanilią i rodzynkami

Dżem figowo - pomarańczowy

Dżem figowo - śliwkowo - różany

Dżem mandarynkowy

Dżem z mirabelek

Konfitura figowo-śliwkowa

Konfitura jagodowa

Konfitura morelowo-malinowa z tonką

Konfitura morelowa z amaretto

Konfitura morelowa z kwiatami lawendy

Konfitura morelowa z pistacjami, płatkami migdałów i miodem kasztanowym

Konfitura morelowa z rozmarynem


Konfitura morelowa z wanilią i winem gewürztraminer

Konfitura pomarańczowa

Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową

Konfitura renklodowa z whisky

Konfitura wiśniowa z korzenną nutą

Konfitura z czerwonych pomarańczy z czerwonym pieprzem

Konfitury truskawkowe w bazylią i ostrą papryką

Konfitury truskawkowe z sokiem malinowym i octem balsamicznym

Korzenna konfitura z kumkwatów

Lemon curd

Lemon curd wg D.Lebovitza

Maliny z porto

Marmolada szalotkowa

Płatki dzikiej róży utarte z cukrem

Rajski chutney (z pigwy i żurawin)


NAPOJE

Masala chai

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz